Wuk ejje nwoddig?
- 1 konijn op z’n geheel (De Kleine Bassin Roeselare – Menen – Kortrijk – Waregem)
- 3 eetlepels mosterd (Mostaard Wostyn – Torhout)
- 3 sneetjes peperkoek (Bakkerij Vandecasteele -Poperinge )
- 2 eetlepels confituur (Vondels vzw – Ieper)
- 4 flesjes bruin bier (Coast Dark – Wenduine)
- 4 uien
- 2 sneetjes brood
- 2 eetlepels bloem
- zout
- peper
- bakboter
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- takje tijm
TIP : als je tijd hebt, maak dit gerecht gerust de dag voordien. Zo heeft het geheel nog meer tijd om alle smaken op te nemen.
Vwoa dajje begunt
- Dep het konijn droog met keukenpapier en kruid het langs alle kanten met peper en zout.
- Pel de ui, snij hem in twee en dan in dunne halve ringen.
- Doe een flesje bier open en proef al eens.
Oe moeje ’t moaken?
TIP : gebruik een kookpot met dikke bodem. Dan verspreidt de warmte zich beter en heb je minder kans op aanbranden. Je kookt zonder deksel tot wanneer het recept het aangeeft.
- Smelt in een grote stoofpot de boter op een zacht vuurtje.
- Leg de stukken konijn in de pot. Draag de stukken om wanneer deze een goudbruin korstje hebben.
- Wanneer beide zijden van het konijn goudbruin zijn, haal ze uit de pot en leg ze opzij.
TIP : Als je het konijn in meerdere porties bakt, zorg dan dat de boter niet aanbrandt. Je kan tussendoor extra boter toevoegen, om de temperatuur te laten dalen. Boter toch aangebrand? Weggooien en nieuwe nemen.
- Doe de uienringen in de pot, voeg indien nodig nog wat extra boter toe.
- Bak de uien op laag vuur tot ze zachtbruin zijn.
- Drink ondertussen nog eens van het reeds geopende biertje.
- Doe de confituur in de kom bij de gebakken uien en zet het vuur zachter.
- Doe de bloem over het uien-confituur mengsel en roer.
- Bak dit alles een minuutje of twee.
- Giet 3 flesjes bier in de pan. Roer eventuele aanbaksels los en verhoog de temperatuur.
TIP : de alcohol verdampt zo uit het mengsel en alles is al meteen op temperatuur. Zo “schrikt” het konijn niet straks.
- Leg de stukken konijn terug in de pot. Voeg de laurierblaadjes, de tijm en kruidnagels toe.
- Proef gerust nog eens van je degustatiebiertje.
- Besmeer 2 boterhammen met mosterd en leg deze ook in de pot, met de mosterdzijde naar beneden.
- Snij de peperkoek in stukjes en voeg deze ook toe. Vanaf nu werk je op lage temperatuur en met gesloten deksel.
TIP : het is belangrijk dat alles suddert en niet vollenbak kookt. Check dat dus, zeker in het begin, af en toe en stel je vuur bij. Het mengsel moet gewoon zachtjes pruttelen dus.
Dek de pot af met een deksel en laat een kleine opening, zodat het teveel aan vocht verdampt. Zo dikt de saus vanzelf in.
- Roer af en toe zachtjes dooreen zodat er geen ingrediënten aan de pot blijven kleven.
- Laat dit alles rustig pruttelen op een zacht vuurtje. Pakweg 1 à anderhalf uur.Indien het mengsel te dik wordt, voeg nog wat bier toe. Laat zeker de alcohol verdampen. Is de saus te lopend? Haal het konijn er uit en houdt warm. Gebruik een beetje bindmiddel.
- Wanneer het vlees bijna van de botjes valt, is het tijd om het gerecht te serveren.
Afwerking
Serveer het konijn met een kroketje, wat gestoofd witloof en/of appelmoes.
En daarbij kan je natuurlijk de rest van het bruine bier serveren.