Koken met De Preusketiers

In de keuk'n van de Preusketiers moakn we Vlamse klassiekers grjit en we gebrukn doabie zwoveele meuglik West-Vlamse marchandizze. Dad'es nog oltid 't beste!

Ge moe ginnen sjef-kok zin voe die recept'n wok en kji te probeern, want mè de tips van Ann Destoove goat olles vantzelfst. (Ze zegn da ze nog in gank gewist es mé Piet Uzzentruyt dus ze kan ter tjin en tander van!) 

Suggesties voe een recept?
Stuur moa deure noa preus@depreusketiers.be

De recepten schrijven we uit in het algemeen Nederlands, want dat leest nét iets vlotter.

Kelly Vergin, ‘bitje zure zomercocktail

Koken met de Preusketiers - Kelly Vergin Cocktail
Koken met de Preusketiers - Kelly Vergin Cocktail

Wuk ejje nwoddig?

Voor twee heerlijke zomercocktails:

  • 10 cl Blind Tiger gin (KUURNE) – we kiezen voor de PIPER CUBEBA versie voor extra smaak
  • een flesje SKOLL limonade (KORTRIJK) citroen-vlierbloesem – gekoeld in uwe frigo
  • 2 eetlepels eiwit (EIGEN TUIN – met dank aan de kiekens Witje en Madame Chichi)
  • 2 eetlepels rietsuiker (dat groeit hier niet, maar we hebben FAIRTRADE gekocht in de Wereldwinkel in HISTEL)
  • 2 muntblaadjes (EIGEN TUIN)
  • Ijsblokjes (EIGEN FRIGO en kraantjeswater)

Voor erbij:

  • Bij een cocktail eet je graag een chipje, toch? Waltson chips (STADEN) al geproefd

Gerief:

  • 2 van je mooiste glazen; ge moogt die in de frigo zetten op voorhand
  • een shaker – als je dat niet in huis hebt, geen probleem: een bokaal is goed genoeg – zorg dan wel dat die goed uitgewassen is want de cocktail mag niet naar asperges of boontjes in tomatensaus smaken… Of spinazie!
    Mo how!

Oe moeje ’t moaken?

TIP : eitjes moet je niet in de frigo bewaren, maar voor deze cocktail zijn gekoelde wel beter

Voorbereiding:

  • Scheid het eiwit van het eigeel. Lepel dan 2 eetlepels eiwit in een schaaltje apart. De rest moet je niet weggooien, gebruik gerust in een omelet. Anders krijg je mogelijks problemen met de Vakbond van de Kiekens.

Gank!

  • Neem je shaker of bokaal.
  • Voeg de 2 eetlepels eiwit, 2 eetlepels FAIRTRADE rietsuiker en 10 cl BLIND TIGER gin toe. Voeg nog geen ijs toe.
  • Shake krachtig gedurende 30 seconden. Je krijgt al een licht schuimende mengeling.
  • Voeg nu ongeveer 6 ijslokjes toe en shake opnieuw stevig gedurende 30 seconden. Je zal merken dat het heel koud gaat aanvoelen in je hand.
    Goe bezig!

Afwerking

  • Verdeel het flesje gekoelde SKOLL limonade over twee sjieke glazen. Voeg geen ijs toe.
  • Verdeel de inhoud van de shaker over de twee glazen – zonder ijs. Er vormt zich een schuimlaagje bovenaan.
  • Rol een muntblaadje tussen duim en wijsvinger om de geur los te maken en leg op de cocktail.
  • Zet u op uw terras, knabbelt een chipke en geniet ervan!
Koken met de Preusketiers - Kelly Vergin Cocktail