Persbericht

Datum: 3 november 2022

 

Het collectief “de Preusketiers” ijvert voor een opwaardering van het West-Vlaams

De Preusketiers is een initiatief van twee creatieve bloedbroeders, waarmee ze de stereotiepe voorstelling van het West-Vlaams als wat dommige, boerse taal willen ombuigen.

Door bekende, maar fictieve figuren als Esther Belet, Tiffany Willen en Kelly Verbier een gezicht te geven, zetten de Preusketiers de spitsvondigheden van het “maghtig West-Vlams” in de kijker. Er komen ook een pak nieuwe gezichten opdraven en vergeten spreuken en typische West-Vlaamse woorden worden in de kijker gezet.

 

Stereotypes

“Als in series en reclamespots personages figureren die niet al te slim zijn, dan is de kans groot dat die, als het even kan, West-Vlaams spreken. Je weet wel, het stereotype van de harde werker, maar niet al te snugger of met de voeten in de klei en meestal nog wat pinnig ook,” zegt Dominique Monbaillieu uit Lauwe, één van de oprichters. “En dat is jammer, want het meest geliefde dialect van ons land is net een beeldende, vindingrijke én scherpzinnige taal. Dat is wat de Preusketiers in de kijker zetten.”

 

Humor en design

Al wie “preus” is op het West-Vlaams, kan dat nu tonen aan de hand van stijlvolle designs op t-shirts, mokken, drinkflessen, enz… En er zijn gratis downloadbare raamaffiches met boodschappen voor allerlei gelegenheden.

“De idee om met humor en spitsvondigheden het West-Vlaams op te waarderen is niet nieuw, “ gaat Kristof Malfait, mede-initiatiefnemer, verder. “Westflemish for Behinners is een mooi voorbeeld. Maar wij voegen nu ook een tijdloze grafische component en meer variatie toe. Daarnaast wordt iedereen die onze creaties draagt, toont of schenkt automatisch zelf ook een Preusketier. Zo wordt het een echt collectief, met een duidelijke missie, maar altijd met een knipoog.”

De Preusketiers plannen ook sympathieke guerilla-acties in de publieke ruimte, o.a. rond snelheid aan scholen.

Hou ze in de gaten…

 

Contact

Kristof Malfait
0479 79 96 71
preus@depreusketiers.be
www.depreusketiers.be

Visuals

Onderstaand beeldmateriaal kan je downloaden ter ondersteuning van de perstekst.

Persmateriaal - de Preusketiers
Persmateriaal - de Preusketiers
Persmateriaal - de Preusketiers
Persmateriaal - de Preusketiers
Persmateriaal - de Preusketiers
Persmateriaal - de Preusketiers